“Hepimiz Onla İlişkiye Giriyoruz ama Kıskanmıyorum” Çokkocalılık Nedir ve Kökeni Nereye Dayanıyor?

Daha önce hiç ikiden fazla kocası olan kadınların varlığını duymuş muydunuz? 

Polyandry (Çokkocalılık) Türkiye’de pek bilinmese de dünyada son dönemde varlığı ve tarihsel boyutuyla öne çıkan bir kavram. 

Kökeni Hint mitolojisindeki Draupadi’ye kadar giden bu evlilik biçminin halen yaygın olarak yapıldığı ve kutsal görüldüğü yerler var. 

Daha fazla meraklandırmadan buyrun detaylara geçiyoruz ⬇️

Erkeklerin birden fazla eşe sahip olması günümüzde hala bazı toplumlar için şaşırılacak bir şey değil. Hatta dünyadaki birçok din ve kültürel yapı da bunu destekliyor.

Ancak bir kadının birden fazla kocası olduğunu duymak biraz ilginç. Fakat bu tarz evlilikleri de dünyada bazı ülkelerde görmek mümkün.

Öncelikle tanımla başlayalım. Polyandry(Çokkocalılık) bir kadının aynı anda iki veya daha fazla kocayla birlikte olduğu bir evlilik şekli.

Çok kocalı evliliklere dünyada yasal olarak izin veren ülkeler olmakla birlikte günümüzde en yaygın olarak yapıldığı yerler; Hindistan, Nepal, Nijerya, Sri-Lanka ve Moğalistan’daki bazı bölgeler.

Çok kocalı evliliklerin yapıldığı toplumlarda yaygın olarak bir kadın evlilik yaptığı adamın kardeşleriyle evleniyor.

Bu tarz evlilikler ayrıca küçük aileler için arazilerini ve varlıklarını bölünmekten korumanın bir yolu olarak görülüyor.

Çok kocalı evliliklerde bazen erkeklerden biri veya birkaçı uzakta aileyi geçindirmek için çalışıyor da olabiliyor.

Hindistan’da hepsi kardeş olan beş kocasıyla birlikte yaşayan Rajo Verma şu an 31 yaşında. Verma 2013 yılında bir İngiliz gazeteye verdiği röportajla ise dünyaca bilinen bir isim haline gelmişti.

Annesi de üç erkek kardeşle evli olan Verma o dönem verdiği röportajda her geceyi bir başka eşiyle geçirdiğini ve bu durumun evlilik hayatını pek de etkilemediğini söylemişti.

Verma’nın ilk eşi Guddu ise ‘Hepimiz onunla cinsel ilişkiye giriyoruz, ama kıskanmıyorum’ demişti.

Çok kocalı evliliklerde kadın her bir kocasıyla ilişkiyle girip çocuk yapsa da çocukların babalığı tartışma konusu değil. Çocuklar tüm ebeveynler tarafından birlikte büyütülüyor.

Gelelim bu evliliklerin kökenine. Çok kocalı evliliklerin kökeni Hint mitolojisindeki Draupadi’ye dayanıyor.

Efsaneye göre, Kral Drupada, ülkede bir okçuluk turnuvası düzenliyor ve yarışmayı kazanan Arjuna’ya kızı Draupadi’yi sunuyor. Ancak Arjuna’nın annesi eve döndüğünde kendisine her ne kazandıysa kardeşleriyle bölüşmesi gerektiğini söylüyor ve böylece Draupadi’nin çok kocalı yaşamı başlıyor.

Güney Hindistan’da tanrıça gibi tapınılan Draupadi onuruna yapılmış ibadethaneler var ve bazı festivallerde hala onun için ateşte yürünüyor.

Bonus: Çok kocalılık Türkler açısından pek örneği olmayan bir kavram olsa da Türk mizahının önemli isimlerinden Sadık Şendil tarafından yazılmış ‘Yedi Kocalı Hürmüz’ isimli bir tiyatro oyunu bulunuyor.

Yıllarca tiyatrolarda sahnelenmiş olan Yedi Kocalı Hürmüz, sinemaya da uyarlanmış bir eser.

Bu ve benzeri daha fazla içerik için takip etmeyi. ve Onedio uygulamasını indirmeyi unutmayın. 

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Hadi buyrun yorumlara ⬇️

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir