Bilimsel dergide yayımlandı: Patates böceği obeziteye nasıl çare olacak?

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Yayınlanan Çalışma, Patates Böceklerinin Kış Uykusunu Araştırıyor

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Toprak ve ekibinin yaptığı araştırma, dünyanın önde gelen bilim dergilerinden biri olan “Proceedings of the National Academy of Sciences”ta (PNAS) yayımlandı.

‘6 AYI NASIL GEÇİRİYORLAR?’

AA’nın haberine göre Prof. Dr. Toprak, patates böceklerinin kış uykusuna yattığını belirterek, “Yaklaşık 6 ay boyunca hiçbir şey yemeden ve içmeden toprak altında kışı geçiriyorlar. Biz ise şunu merak ettik, ‘Bu canlılar nasıl oluyor da bu süreci 6 ay boyunca atlatabiliyor?’ Araştırmamız sonucunda, özellikle daha önce depoladıkları yağların, bu sürecin yaşanması ve atlatılmasındaki temel enerji kaynağı olduğunu keşfettik.

İnsanlar neden karaciğer yağlanması veya obezite gibi hastalıklara yakalanırken, patates böceklerinin bunu nasıl başardığı noktasında çalışmaya başladık.”

‘YOĞUN ŞEKER ALIYORLAR’

Patates böceklerinin patates bitkisinin yapraklarında beslenirken yoğun miktarda şeker aldığını belirten Toprak, “Bu şekeri, yoğun miktarda yağ kullanımı ve üretimi için kullanıyorlar. Sonbaharda ışık ve sıcaklık şartlarında meydana gelen değişiklikler, patates böceklerinin aşırı miktarda yağlanmasına neden oluyor ve bu yağlanma miktarı tesadüfi değil. Araştırmamızda bu yağlanmada rol oynayan belirli genlerin olduğunu bulduk. İnsanlardaki gibi, bu genler sayesinde yağlar depolanıp kış boyunca kullanılabiliyor. Bu, çalışmamızın en önemli bulgularından biridir.”

(ANADOLU AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir